O vacanţă de vară specială începe cu bilete de avion spre Lisabona

Dacă v-aţi propus să vă achiziţionaţi bilete de avion pentru Lisabona şi doriţi să vă petreceţi vacanţa în capitala Portugaliei sunt câteva aspecte pe care ar fi bine să le luaţi în calcul atunci când începeţi să vă planificaţi excursia. În primul rând, ar trebui să cunoaşteţi câteva dintre aspectele definitorii ale acestui oraş fascinant. Lisabona este una dintre cele mai vechi capitale europene (a doua după Atena), remarcându-se în istorie şi prin faptul că a fost punctul de plecare pentru cele mai importante expediţii de explorare a lumii, conduse de Vasco da Gama, Fernando Magellan sau Prinţul Henry Navigatorul. Încă din acele vremuri, Lisabona a fost un oraş cosmopolit, diferite curente arhitecturale şi stiluri îmbinându-se în cel mai fericit mod până astăzi. Ce este caracteristic pentru acest oraş fascinant care se întinde pe şapte coline este vederea sa la estuarul râului Tejo care se varsă aici în Oceanul Atlantic. Astfel, în mai multe puncte ale oraşului, sunt amenajate puncte de observaţie denumite miradouros şi care sunt terase ce oferă privelişti panoramice uluitoare.

Sezonul cel mai potrivit pentru a rezerva bilete de avion spre Lisabona

Lisabona poate fi vizitată în cele mai bune condiţii în orice anotimp pentru că aici soarele străluceşte 290 de zile pe an, iar temperaturile scad rar sub 15 de grade Celsius. Oraşul este, astfel, una dintre cele mai călduroase capitale europene, având un climat mediteraneean. Influenţa Oceanului Atlantic este una semnificativă, iar în timpul verilor, deşi sunt călduroase şi aride, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, căldura este diminuată semnificativ de briza mării. Dacă optaţi pentru zboruri către Lisabona în lunile de iarnă, veţi descoperi că şi acestea sunt, de asemenea, lunile cele mai călduroase dintre toate capitalele Europei. Chiar dacă atmosfera este umedă şi bate vântul, temperaturile se stabilizează la 15 grade Celsius ziua şi nu scad sub 8 grade Celsius noaptea. Primăvara şi toamna sunt sezoane moderate din punctul de vedere al climei, cu temperaturi medii ce se stabilizează în jurul valorii de 20 de grade Celsius. În majoritatea zonelor ţării, sezonul turistic se derulează între primăvară şi toamnă (lunile martie – octombrie), însă, în general, clima oraşului este foarte plăcută pe tot parcursul anului.

Pentru a vă putea bucura însă de spectacolul naturii în toată spendoarea sa, este de preferat, bineînţeles, să alegeţi sezonul turistic. Lisabona este o destinație destul de scumpă pe întreg parcursul anului, astfel că nu veţi putea face economii considerabile dacă optaţi pentru extrasezon. Există însă un aspect care vă va ajuta să faceţi economii şi anume achiziţionarea din timp a biletelor de avion pentru Lisabona. Majoritatea companiilor de transport aerian îţi permit să rezervi bilete cu 10 luni şi jumătate înainte şi oferă, în general, cele mai ieftine bilete cu aproximativ 4-5 luni inainte de cursă. În medie se recomandă ca rezervarea să se facă cu 6 – 8 săptămâni înainte, economiile fiind considerabile. O altă modalitate de a obţine cele mai bune preţuri pentru biletele de avion este aceea de a vă abona pe e-mail la ofertele companiilor aeriene. Mai mult ca sigur că ştiţi deja că trebuie să evitaţi vârful de sezon şi sărbătorile, însă foarte important este şi să vă achiziţionaţi biletele în primele zile ale săptămânii. Totodată, zborurile trebuie făcute tot în timpul săptămânii, cele mai indicate zile fiind marţi, miercuri şi sâmbăta. Respectând aceste câteva sfaturi, este, de exemplu, foarte uşor să găseşti bilete de avion ieftine Bucureşti – Lisabona.

Lisabona – un oraș perfect pentru o vacanță de neuitat

Cele mai apropiate 3 plaje de Lisabona

Dacă aţi optat pentru bilete de avion spre Lisabona vara, bineînţeles că veţi dori să vă bucuraţi cât mai mult de soare şi de Ocean. Minunatelor privelişti ale Lisabonei de pe faimoasele miradouros vor trebui să li se alăture neapărat câteva incursiuni pe plajele extraordinare din apropierea oraşului. Puteţi începe cu staţiunea Ericeira, care se află la o distanţă de aproximativ 45 de minute de Lisabona. Aceasta a fost declarată rezervaţie mondială de surfing şi este considerată un fel de Mecca al surfing-ului european. Staţiunea include mai multe plaje – unele dedicate iubitorilor de surfing (Pedra Branca, Coxos sau Ribeira d’Ilhas) şi altele mai liniştite (Praia dos Pescadores, Foz do Lizandro sau Praia de São Julião) sau mai pitoreşti (Praia do Matadouro, Praia de São Lourenço sau Praia do Sul). Toate acestea sunt însă largi şi uimitoare, iar în apropierea lor sunt foarte multe restaurante în care veţi putea găsi nenumărate preparate bazate pe peşte proaspăt, o importantă comunitate pescărească desfăşurându-şi activitatea aici.

La aproximativ 15 minute de Lisabona se află o altă staţiune superbă – Costa da Caparica – cu 15 kilometri neîntrerupţi de plajă. Puteţi ajunge aici traversând faimosul pod Ponte 25 de Abril, un adevărat simbol al oraşului, de la cărui inaugurare s-au împlinit, în 2016, 50 de ani. Construcţia de 2.300 km lungime se află pe primul loc în Europa şi ocupă poziţia a treia în topul podurilor din întreaga lume. Îl puteţi admira şi traversa cu maşina sau autobuzul, pe care îl puteţi lua din Praça de Espanha or Campo Grande, iar odată ajunşi la destinaţie, puteţi opta, după preferinţe, pentru o zonă mai mult sau mai puţin aglomerată.

La mică distanţă de Lisabona se află şi plajele din Cascais, cea mai plăcută modalitate de a ajunge aici fiind cu maşina, pe drumul de coastă care oferă privelişti superbe, inclusiv cu gura râului Tejo. Vei descoperi aici o altă serie uimitoare de plaje (Santo Amaro, Oeiras, Carcavelos, Avencas, São Pedro, Parede, Guincho sau Cape Roca), potrivite deopotrivă pentru familiile care optează pentru zboruri către Lisabona sau pentru iubitorii de surfing. Este interesant de ştiut că sunt multe şcoli dedicate sporturilor acvatice, dar şi că, în împrejurimile Lisabonei, puteţi descoperi numeroase porturi de agrement care vă pot permite să exploraţi coastele magnifice ale regiunii.

Cartierele din centrul vechi – cele mai potrivite pentru plimbările în aer liber

Dacă o mare parte din vacanţa din timpul verii o puteţi petrece în împrejurimile Lisabonei, odată achiziţionate, biletele de avion spre Lisabona vă vor oferi posibilitatea să vizitaţi un oraş surprinzător de frumos. Capitala portugheză este un oraş foarte clar delimitat în jurul centrului său istoric de dimensiuni reduse (are aproximativ 500.000 de locuitori), ceea ce facilitează foarte mult plimbările în aer liber. Centrul istoric este situat, în principal, pe dealuri, iar străzile sunt prea înguste pentru autovehicule, motiv pentru care transportul în aceste zone este asigurat de trei funiculare şi de un lift, cele mai cunoscute dintre acestea fiind Elevador Da Bica, Elevador de Santa Justa şi Elevador da Glória.

Turnul Belém

Cartierul Belém este o importantă zonă istorică a oraşului şi în care sunt localizate două monumente incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, reprezentative pentru stilul manuelin – Mănăstirea Jerónimos şi Turnul Belém. Mănăstirea Sfânta Maria din Belém a fost construită în anul 1496, de căre regele Manuel I şi a fost donată ulterior călugărilor Ordinului Sfântului Ieronim. Lucrarea de arhitectură notabilă datând din secolul al XVI-lea, a devenit, în timp, mormânt pentru importante personalităţi precum Vasco da Gama sau Luís de Camões, dar şi parte a identității și culturii portugheze. Cel de-al doilea obiectiv iconic al Barcelonei – Turnul Belém – are legătură directă cu extraordinarele descoperiri navale care au avut punctul de plecare în Lisabona. În urma acestora, Lisabona a devenit principalul centru comercial al lumii în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, iar pentru a-l proteja de navele inamice, regele João II a conceput acest proiect de pionierat. Proiectat de arhitectul Francisco de Arruda şi finalizat în anul 1514, designul unic al turnului include un modern și puternic bastion. Se spune că aici, Vasco da Gama şi echipajul său şi-au petrecut ultima noapte în Portugalia, în rugăciune, înainte de a pleca spre India, o călătorie finalizată cu succes. Importanţa acestor două obiective le face de neratat pentru toţi turiştii din întreaga lume care aleg zborurile spre Lisabona.

Moştenirea istorică a oraşului este foarte bine ilustrată şi de cel mai vechi cartier al oraşului – Alfama, cu origini care duc până în Evul Mediu. Pentru locuitorii oraşului acesta are o încărcătură specială, fiind printre puţinele zone care au scăpat nevătămate (graţie solului pe care este construit) în urma marelui cutremur din anul 1755 în timpul căruia oraşul a fost distrus în proporţie de 85%. Un al doilea cartier care aduce aminte de acest cataclism uriaş este Baixa. Deşi are doar aproximativ 200.000 de metri pătraţi, acesta este considerat centrul metropolei şi a fost reconstruit complet dupa marele cutremur, în spiritul iluminismului, având forme geometrice şi elegante.

Cartierul Bairo Alto este o altă atracţie turistică extraordinară a oraşului. Puteţi ajunge aici şi cu funicularul însă este de preferat să faceţi o plimbare pe jos pentru a vă bucura în linişte de magazinele şi de atmosfera specială a acestuia.

Lisabona este unul dintre cele mai mari porturi naturale ale lumii, care a atras de-a lungul timpului diferite civilizaţii reflectate acum în cultura sa, precum fenicienii, celții, romanii, vizigoții sau maurii. Astăzi, este un oraş recunoscut pentru gradul înalt de siguranţă pe care în oferă turiştilor care se pot bucura, astfel, în linişte de frumuseţea şi disponibilitatea comorilor sale arhitecturale, dar şi de spectacolul fascinant pe care îl pune la dispoziţie geografia locului.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*