Cum iti pregatesti automobilul pentru sezonul rece?

sezon rece piese auto

Sezonul rece se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că trebuie să îți pregătești automobilul pentru iarnă.

Dacă în anumite țări iarna nu reprezintă un motiv de îngrijorare sau de pregătire temeinică, în România știm cât de aspre pot fi iernile. Din păcate nu avem o climă ce aduce ierni blânde, fără prea multă zăpadă sau ger, așadar și automobilele noastre au de suferit și trebuie să le acordăm atenția necesară.

Problemele „de rutină”

Dacă deții automobilul de ceva timp, cu siguranță știi „problemele tipice” pe care le are. Sau care sunt cele mai sensibile componente care adesea necesită verificare periodică.

Adesea constructorii de mașini recomandă atenție sporită la anumite componente, în funcție de modelul automobilului. Nu le ignora, s-ar putea să regreți mai târziu.

Inspecție generală

Nu strică să duci automobilul la un service pentru o inspecție generală.

Deși inspecția tehnică periodică este un criteriu pentru a putea circula cu automobilul, de ce să nu profiți de sosirea anotimpului rece și să faci o inspecție generală, să te asiguri că totul este în regulă?

Iată câteva dintre elementele care ar putea necesita atenție:

  • Lichidul de răcire;
  • Radiatorul;
  • Filtrul de combustibil;
  • Acumulatorul;
  • Bujiile de incandescență;

Combustibil adecvat

Întrucât suntem într-o zonă ce adesea atinge si -20 de grade Celsius, este important să alimentezi cu combustibilul destinat anotimpului rece. Totodată este indicat să te asiguri că rezervorul pentru combustibil este mereu plin peste jumătate, pentru a evita formarea brumei.

Echipament și accesorii pentru iarnă

Este deja un lucru bine știut că trebuie schimbate anvelopele. Iarna ne poate lua uneori prin surprindere, așa că nu aștepta până în ultimul moment. Totodată, asigură-te că ai schimbat și lichidul de parbriz din timp. Nu vrei să te trezești cu parbrizul înghețat când vrei să-l cureți.

Asigură-te ca ai lanțuri pentru cauciucuri, racletă pentru curățat geamurile, ștergătoare noi și diferite scule de deszăpezire.

În caz de urgență

Asigură-te că ai toate echipamentele necesare pentru o eventuală înzăpezire. Însă în cazul în care situația devine copleșitoare, fi sigur că ai la îndemână contactul pentru un serviciu care de poate tracta sau ajuta la nevoie.

Adesea crezi că nu ți se poate întâmpla tocmai ție, dar mai bine să ai la îndemână câteva contacte în caz de urgență, decât să regreți mai târziu.

Documentează-te

Chiar dacă nu ține de automobil în mod direct, este foarte important să te documentezi înainte de a pleca la drum pe timpul iernii. Ia în considerare avertizările meteo și nu te aventura chiar dacă automobilul tău este echipat complet.

Nu în ultimul rând…

Dacă tot ai depus atât de mult efort în a-ți echipa complet automobilul pentru sezonul rece, de ce să nu aduci și câteva îmbunătățiri?

Ai putea de exemplu, să îți schimbi ștergătoarele, chiar dacă nu sunt chiar atât de vechi, sau, de ce nu, ai putea să-ți schimbi vechile jante cu jante de aliaj noi nouțe. Micile schimbări pot fi multiple: covorașe noi, huse noi pentru banchete și așa mai departe.

Cu siguranță câteva mici îmbunătățiri estetice vor aduce un aer proaspăt automobilului tău!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*